Bajecnazenska.cz

Rajčata a vaše zdraví 2. díl

V našem prvním dále článku o vašem zdraví a rajčatech jsme si řekli něco o historii rajčat, také jsme si pověděli o tom, kde jsou rajčata nejoblíbenější a především, jsme se seznámili se zdravotními výhodami, které sebou rajčata přinášejí. Jsou totiž bohatá na celou řadu vitamínů a minerálů. Dnes si o rajčatech povíme ještě něco víc + přinášíme recept na rajčatovou pochoutku.

Mysleli jste si, že před infekcemi, viry a nemocemi různých druhů vás ochrání pouze tablety nebo výživové doplňky? Mnohdy se totiž říká, že to pravé ořechové najdete ve stravě. A zde to platí dvojnásob. Rajčata totiž nejsou jen tak obyčejné plody, které dobře chutnají. Pokud si místo čokoládové tyčinky dáte k svačince pár rajčat, uděláte rozhodně lépe. Ptáte se proč? Určitě jste netušili, že pokud se stravujete jídlem, které je bohaté na rajčata, resp. rajčata obsahuje nebo část z nich (např. šopský salát s rajčaty, rajská omáčka apod.), chráníte se tak před rakovinou prsu. To se týká zejména žen, které jsou po menopauze, a výskyt rakoviny prsu u nich je ve vysokém procentu. Rajčata krom jiného mohou také sloužit jako dobrá prevence proti obezitě.

NEJLEPŠÍ JSOU RAJČATA ORGANICKÁ
Pokud jste si už položili otázku, která rajčata jsou pro vaše tělo nejlepší a která se vlastně vyplatí nejvíce kupovat, odpověď je jednoznačná – rajčata organická. Obsahují totiž více antioxidantů a více vitamínu C. Krom toho obsahují rajčata větší množství fenolických sloučenin, což jsou přírodní oxidační látky rostlinného původu, oproti konvenčně pěstovaným rajčatům. Organická rajčata navíc obsahují větší množství cukru a lykopenu.

A pro vás malá poznámka, pokud rády rajčata vaříte – při vaření nepoužívejte hliníkové hrnce a pánve. Proč? Protože toto nádobí může vylučovat hliník do potravin. Místo toho spíše používejte nádobí smaltované nebo z nerezové oceli.

RECEPT NA RAJČATA SE ŽAMPIONY

Budete potřebovat: 4 velká rajčata, 150 g čerstvých žampionů, 1 lžíci strouhanky, 20 g másla, tuk na smažení, sůl, pepř a petrželovou nať

Postup přípravy: Z omytých rajčat seřízneme vršky, vnitřek vydlabeme a osolíme. Žampiony nakrájené na plátky dusíme na másle doměkka. Strouhanku osmažíme na tuku, přidáme dužinu z rajčat a podušené žampiony. Osolíme, opepříme a promícháme s drobně nakrájenou petrželovou natí. Směsí naplníme vydlabaná rajčata, přiklopíme seříznutými vršky, dáme do zapékací ohnivzdorné mísy, podlijeme vodou a upečeme. Podáváme např. s chlebem.

Přejeme dobrou chuť!



Klíčová slova: , , ,

Leave a Comment

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!