Bajecnazenska.cz

Vejce = zdravotní výhoda nebo riziko?

image courtesy of freedigitalphotos.netVejce – jedna se o potravinu, o jejímž zdravém přínosu pro nás se vedou stovky diskusí. Někteří tvrdí, že vysoké množství konzumace vajec může uškodit, jiní se domnívají, že vejce patří mezi jednu z nejzdravějších potravin vůbec. Jak to tedy je?

To, zda jsou vejce zdravá či nezdravá lze usoudit i z různých článků, které nám doporučují výživoví odborníci, kteří se zabývají otázkou, co je pro nás k snídani vhodné. A často se právě objevují vejce – míchaná, v lehké formě. I přesto existuje celá řada dalších způsobů, jak si vejce k snídani připravit. Jak už bylo řečeno, vejce jsou míchaná, jsou smažená, lze je jíst syrová, uvařená nebo třeba jako volská oka. Pokud si však položíme otázku, kolik vajec je dobré konzumovat, máme pro vás několik informací, které vám dají jasně najevo, že vejce z jídelníčku není dobré vyřazovat, ale také není vhodné je konzumovat v příliš vysoké dávce. Takže proč jsou vejce pro naše tělo tak prospěšná?

ZDRAVOTNÍ VÝHODY VAJEC
Znáte nemoc zvanou anémie? Jedná se vlastně o nedostatek železa v krvi. V takovém případě je člověku doporučováno konzumovat potraviny, které obsahují vysoké množství železa. A stejně jako maso, tak i vejce patří mezi potraviny, které obsahují vysoké množství železa (1,0 mg). Jeho pravidelnou konzumací lze tedy získat potřebnou dávku.

Železo však není jediná látka, kterou naše tělo potřebuje. Během našeho vývoje, ale zároveň po celý náš život, je důležité udržovat naše kosti v dobré kondici. Během doby, kdy rosteme, je důležité poskytnout tělu živiny, aby kosti správně rostly, a během života je důležité posilovat je a udržet je tak silné. Vejce jsou také výborným zdrojem látek, které posilují kosti – je to vitamín D, fosfor a vápník. V případě, že má naše tělo nedostatek těchto živin, může dojít k problémům, jako je např. vznik osteoporózy.

A nakonec je pro naše tělo významný i selen, jenž vejce obsahují. Selen je pro naše tělo důležitý proto, že se jedná o stopový prvek, který pomáhá tělu se vyrovnat s poškozením buněk v krvi vlivem volných radikálů. Dostatek selenu může v mnohých případech také pomoci člověku bojovat proti vzniku rakoviny nebo srdečních chorob. A jaká je vlastně známka nedostatku selenu? Například ta, že po cvičení míváte ve svalech křeče.

KOLIK VAJEC JE VHODNÉ KONZUMOVAT?
Výživoví specialisté by se v tomhle přibližně shodli. Doporučují nám za týden konzumovat 1-2 středně velké vejce, bez skořápky.



Klíčová slova: , , , , ,

Leave a Comment

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!